Landschapstuin Fam. Kooij

Arboretum Trompenburg
november 1, 2015
Alles tonen

Landschapstuin Fam. Kooij

In den beginne is er een hectare tuin met alleen rechte rijen perenbomen.
Vader,moeder en twee dochters Kooij zetten zich aan tafel en kijk: op papier ontstaat een tuin om van te dromen.
Het tuinminnende gezin trekt de klompen aan, handen worden flink uit de mouwen gestoken en zie nu toch eens: hun paradijs is werkelijkheid geworden.

Wie in de gelegenheid is, zou eens een kijkje moeten gaan nemen daar aan de Dorpstraat 21 in Schellinkhout.
Gepensioneerd tuinder Marinus Koij heeft van een oude hobby zijn nieuwe beroep gemaakt. Hij is fulltime in de tuin bezig. Samen met zijn vrouw Joke en dochters Marianne en Giselle.
Marinus: “ We kwam eind ’97 op deze plek terecht. In het voorjaar van 2000 hadden we een nieuwe kas, huis en tuin. Het waren tropenjaren, dat kun je wel stellen.”
Hard gewerkt wordt er nog steeds, dat is zien tijdens de rondleiding door deze enorme tuin in landschapsstijl.
Geen onkruidje te vinden, een Engels grasveld uit een boekje en een voorbeeldig in vele kleuren bloeiend rosarium.
“Ja, we werken alle dagen in de tuin. Maar als je dat leuk vindt en dat met andere belangstellenden kunt delen, is dat toch niet erg?”
Een slingerend stenen pad voert langs gemetselde lage muurtjes, waarachter planten, heesters en bomen in vele soorten en variëteiten mooi staan te wezen. De familie Kooij heeft vooral voor bladvormen, groeiwijze en kleuren gekozen. Er zijn 70 variëteiten Hosta, bij uitstek geschikt vanwege de bladvorm, ruim aangeplant. Je kan het zo gek niet bedenken of het is te vinden in deze tuin: sierappel vaantjesboom, lijsterbes, honingboom, kweepeer, hazelaar, hulst, walnoot, pruimenboom en ruim drieduizend vaste planten.

Achter in de tuin staat een enorme kas, waar vaste planten worden gekweekt en worden verkocht. “Mensen vinden het altijd leuk als ze iets aparts in deze tuin gezien hebben, ze dat ook mee naar hun eigen tuin kunnen nemen.Dat heb ik zelf ook hoor als ik ergens ben geweest,”
Vanuit de moestuin bij de kas, komen we in het meer open gedeelte van de tuin. Opvallende blikvangers in dit glooiende gedeelte zijn een enorm rosarium, uitbundig gevulde en bloeiende borders, een grote vijver in T-vorm mét een Monet-bruggetje en aansluitend een achthoekig blauw geschilderd tuinhuisje.

En overal bloemen in alle kleuren van de regenboog. Kooij is gespecialiseerd in Lobelia, Castilleja, Diascia, Helenium, en Helianthemum ( nationale collectie ). Deze soorten zijn dan ook ruim vertegenwoordigd in de tuin. Een bezoek aan deze tuin is inspirerend. Dromen kunnen dus echt werkelijkheid worden.

De tuin is na telefonische afspraak te bezoeken: 0229-501698
Entree € 5.- Kinderen alleen onder begeleiding, honden niet toegestaan. De tuin is rolstoelvriendelijk.